Πως να προστατεύσεις καλύτερα το κινητό σου τηλέφωνο

 • – Να χρησιμοποιείς προσωπικό κωδικό ασφαλείας (PIN) ή κωδικό πρόσβασης (password).
 • – Μην αφήνεις το κινητό σου στο αυτοκίνητο ή σε άλλο εμφανές σημείο.
 • – Σε περίπτωση που το κινητό σου (ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή έχεις με κάρτα SIM) χαθεί ή κλαπεί, πρέπει να ενημερώσεις άμεσα το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών (13830 ή +30 6944 40 3830) για να ενεργοποιήσουν τη φραγή εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων. Εάν το κινητό είναι εταιρικό, θα πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με την εταιρεία σου, προκειμένου να προβούν εκείνοι στην παραπάνω ενέργεια.
 • – Μην αποθηκεύεις/διατηρείς ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες στο κινητό σου (π.χ. πληροφορίες διαδικτυακής τραπεζικής συναλλαγής, υπόλοιπο λογαριασμού και αριθμό κάρτας, προσωπικά ή/και επαγγελματικά ηλεκτρονικά μηνύματα), καθώς και κωδικούς πρόσβασης (passwords/pins) που συνήθως χρησιμοποιείς και δεν θα ήθελες να βρεθούν σε χέρια τρίτων αν χαθεί ή κλαπεί.
 • – Πριν χαρίσεις, πετάξεις, πουλήσεις ή επισκευάσεις το κινητό σου, έλεγξε ότι τα προσωπικά σου δεδομένα, φωτογραφίες, video, κλήσεις κ.λπ. έχουν διαγραφεί.
Σημαντικές συμβουλές ασφάλειας πληροφοριών
 • – Μην αποκαλύπτεις ποτέ κωδικούς πρόσβασης (passwords/pins) ή άλλα στοιχεία πρόσβασης ή/και προσωπικές πληροφορίες μέσω τηλεφώνου, sms ή email. Συγκεκριμένα, μην επιλέγεις ή ακολουθείς συνδέσμους από sms ή emails τα οποία ζητούν προσωπικά στοιχεία. Τέλος, μην απαντάς σε sms, ή emails ή αναπάντητες κλήσεις αν δεν γνωρίζεις τον αποστολέα/αριθμό. Ενδέχεται να είναι SPAM και τυχόν απάντηση πιθανόν να αντιστοιχεί σε υψηλές χρεώσεις στο λογαριασμό σου.
 • – Οι κωδικοί πρόσβασης (passwords/pins) μοιάζουν με τα πραγματικά σου κλειδιά. Όπως προσέχεις και κρατάς τα κλειδιά σου ασφαλή, κάνε το ίδιο και με όλους τους κωδικούς πρόσβασης. Επίσης, να αλλάζεις συχνά τους κωδικούς πρόσβασης και να χρησιμοποιείς διαφορετικούς κωδικούς για κάθε σύστημα ή ιστοσελίδα ή επιχείρηση με την οποία συναλλάσσεσαι (π.χ. email, web banking, social media, κινητό τηλέφωνο, χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες κ.λπ.). Θυμήσου: Ποτέ μην αποκαλύπτεις τους κωδικούς πρόσβασης σε κανέναν.
 • – Αν κάνεις κάποια πληρωμή μέσω Internet, βεβαιώσου ότι η σελίδα είναι κρυπτογραφημένη (ότι δηλαδή η διεύθυνση ξεκινά με ?https?). Θα πρέπει επίσης να ελέγχεις ότι υπάρχει το εικονίδιο ενός μικρού κλειστού λουκέτου είτε στη γραμμή διευθύνσεων, είτε στη γραμμή κατάστασης. Θυμήσου: Μην αποκαλύπτεις πληροφορίες που θα μπορούσαν να σου προκαλέσουν κακό αν βρεθούν σε λάθος χέρια.

Τι είναι η ιδιωτικότητα των πληροφοριών

 • – Ο όρος είναι βαθύτερος και ευρύτερος της προστασίας των δεδομένων και αφορά τη δυνατότητα ή/και το δικαίωμα του καθένα μας να έχει τον έλεγχο των προσωπικών του δεδομένων.
 • – Ως προσωπικά δεδομένα θεωρούνται τυχόν εξωτερικά στοιχεία (όπως διεύθυνση και τηλέφωνα κατοικίας, στοιχεία ταυτότητας κ.λπ.), οι επικοινωνίες και το περιεχόμενο τους (π.χ. e-mails, sms, κλήσεις), αλλά και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (όπως είναι η φυλετική ή εθνική προέλευση, τα πολιτικά φρονήματα, οι θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις κ.λπ.).
 • – Η Vodafone λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των δεδομένων των πελατών της.
 • – Ενημέρωση σχετικά με κινδύνους υποκλοπής ταυτότητας από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
 • – Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο «επιρρεπείς» μπορεί να είστε στο να «πέσετε» θύμα υποκλοπής ταυτότητας;
 • – Το παραπάνω τεστ θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τον εαυτό σας και να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τους κινδύνους υποκλοπής της ταυτότητας σας.

Τι είναι τα SPAM emails/sms/αναπάντητες κλήσεις από άγνωστους αριθμούς

 • – Πρόκειται για μηνύματα που:
 • – Αποστέλλονται μαζικά σε τυχαίους αριθμούς τηλεφώνων.
 • – Αποστέλλονται από άγνωστο ηλεκτρονική διεύθυνση ή κέντρα του εξωτερικού, τα οποία είναι δύσκολο να εντοπιστούν ή/και να διακοπούν.
 • – Σαν αποστολέας μπορεί να εμφανίζεται οποιοσδήποτε αριθμός, ηλεκτρονική διεύθυνση ή/και όνομα, χωρίς να είναι και ο πραγματικός αποστολέας.
 • – Προτρέπουν στην πραγματοποίηση κλήσεων ή την αποστολή μηνυμάτων προς αριθμούς που ενδέχεται να έχουν υψηλές χρεώσεις (υπηρεσιών ή εξωτερικού) χωρίς πολλές φορές να είναι ευδιάκριτο αυτό στον χρήστη.
 • – Ενημερώνουν για ελκυστικές ευκαιρίες και μοναδικές προσφορές προκειμένου να παρασύρουν τους παραλήπτες (π.χ. μιλάνε για «φανταστικούς» διαγωνισμούς, αναφέρονται σε επικοινωνία «γνωριμίας» ή ακόμα και για καταστάσεις ανάγκης).
 • – Παραπέμπουν σε ηλεκτρονικές σελίδες αμφιβόλου ασφάλειας και εγκυρότητας.
 • – Προτρέπουν στη δημιουργία αλυσιδωτών μηνυμάτων. Οι χρεώσεις είναι αντίστοιχες του προορισμού κλήσης ή αποστολής μηνύματος.
 • – Ο τρόπος γραφής των συγκεκριμένων μηνυμάτων άλλοτε παραπέμπει στο ότι είναι spam (ανορθόγραφο, απίθανα δώρα, ως αποστολέας εμφανίζεται κάποιος περίεργος αριθμός, διεύθυνση, όνομα) και άλλοτε όχι.

 

Επισημαίνουμε ότι:

Η Vodafone δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα μηνύματα και δε θα προέτρεπε ποτέ την αποστολή αλυσιδωτών μηνυμάτων. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή/και αναφορά περιστατικών, επικοινωνήστε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών 13830.

Σας συμβουλεύουμε να ΜΗΝ απαντάτε με sms, φωνητική κλήση, ή/και email προς άγνωστους αριθμούς/διευθύνσεις για αποφυγή ανεπιθύμητων ή/και υψηλών χρεώσεων.

Επίσης να ΜΗΝ προωθείτε μηνύματα που σας υπόσχονται «δώρα και έπαθλο» εφόσον σας ζητούν να αποστείλετε το μήνυμα που λάβατε σε συγκεκριμένο αριθμό παραληπτών.

Ανακοινώσεις για SPAM emails/sms/αναπάντητες κλήσεις από άγνωστους αριθμούς

 Κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (spam emails)

Πρόσφατα εντοπίστηκαν  σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, περιπτώσεις χρηστών Internet οι οποίοι έλαβαν κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (spam emails), στα οποία οι αποστολείς χρησιμοποίησαν ψεύτικες διευθύνσεις της εταιρίας μας. Τα κακόβουλα emails μοιάζουν στο περιεχόμενο με επίσημα emails της εταιρίας , καθώς χρησιμοποιούν το λογότυπο της Vodafone και περιλαμβάνουν παρόμοιες διευθύνσεις  και τηλέφωνα. Με τον τρόπο αυτό, οι αποστολείς προσποιούνται ότι τα emails προέρχονται από τη Vodafone.

Τα emails αυτά περιέχουν ένα επισυναπτόμενο αρχείο το οποίο περιλαμβάνει κακόβουλο λογισμικό και εάν εκτελεστεί μπορεί να μολύνει τον υπολογιστή του χρήστη.

Παρότι μέχρι σήμερα, και σύμφωνα με τις αναφορές παραπόνων που έχουμε στη διάθεσή μας , δεν έχει καταγραφεί αντίστοιχο περιστατικό στην Ελλάδα, η Vodafone συνιστά σε όλη τη  συνδρομητική της βάση, σε περίπτωση που λάβει κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα (email) με τα παρακάτω χαρακτηριστικά, να το διαγράψει άμεσα, ήτοι :

Η Διεύθυνση αποστολέα θα μπορούσε να είναι παρόμοια με:

α. mms@vodafone.de

β. mms@vodafone.co.uk

Το ύποπτο ηλεκτρονικό μήνυμα (spam – email ) θα περιέχει επισυναπτόμενο αρχείο με όνομα ‘Vodafone_MMS.zip’ και  κείμενο το οποίο θα προτρέπει το χρήστη να ανοίξει το αρχείο. Το αρχείο ‘Vodafone_MMS.zip’ αν αποσυμπιεστεί και το επισυναπτόμενο αρχείο εκτελεστεί, θα εγκατασταθεί αυτομάτως ιός τύπου malware ,ο οποίος ενδέχεται να μην εντοπιστεί από πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus). Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό μολύνει μόνο υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows.

Τέλος, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε, εφόσον λάβετε κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα, πoυ να μοιάζει με τα παραπάνω (spam ? email) να καλέσετε και να ενημερώσετε άμεσα το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της VODAFONE (Τηλ. 13830)

Ενημέρωση για λήψη μηνυμάτων SPAM

Πρόσφατα, κάποιοι συνδρομητές έλαβαν SPAM SMS από άγνωστους αριθμούς (π.χ. YOUR MOBILE NUMBER HAS WON 2,000,000USD…). Σας υπενθυμίζουμε να ΜΗΝ απαντάτε σε γραπτά μηνύματα ή αναπάντητες κλήσεις που λαμβάνετε από άγνωστους, για εσάς, αριθμούς (ιδιαίτερα αν προέρχονται από διεθνείς αριθμούς), καθώς ενδέχεται να επιβαρυνθείτε με υψηλές χρεώσεις. Σας συμβουλεύουμε να τα διαγράφετε.

Spam μηνύματα από άγνωστους αριθμούς με περιεχόμενο ‘δάνειο λόγω επείγουσας ανάγκης’

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μηνύματα με τα οποία ζητείται κάποιο δάνειο λόγω επείγουσας ανάγκης που μπορεί να λάβετε στο εμαιλ σας στην πλειοψηφία τους αφορούν spam εμαιλς.
Κύρια χαρακτηριστικά αυτών είναι:

• Η μαζική αποστολή σε τυχαίους εμαιλ λογαριασμούς.
• Ο εμφανιζόμενος ως αποστολέας ενδέχεται να μην είναι ο πραγματικός αποστολέας.
• Το περιεχόμενο είναι τέτοιο ώστε να προσελκύει τον παραλήπτη να απαντήσει.
• Το ακριβές περιεχόμενο του μηνύματος και ο εμφανιζόμενος αποστολέας αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ως πάγια αντιμετώπιση των περιπτώσεων spam προτείνεται η ΑΠΟΦΥΓΗ απάντησης, με οποιοδήποτε τρόπο σε άγνωστους προς εσάς αποστολείς.

Σε περίπτωση που λάβετε κάποιο μήνυμα ή εμαιλ που σας ζητάει χρήματα για κάποια επείγουσα ανάγκη, παρακαλώ να μην απαντήσετε και να μην δώσετε προσωπικά σας στοιχεία ή οποιαδήποτε στοιχεία με τα οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί κάποια πληρωμή (πχ. στοιχεία πιστωτικής κάρτας) και αναφέρετε το περιστατικό στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών (13830).

Ενημέρωση για λήψη αναπάντητων κλήσεων SPAM-Νοέμβριος 2013

Την τελευταία χρονική περίοδο, κάποιοι συνδρομητές μάς ενημέρωσαν ότι δέχθηκαν αναπάντητες κλήσεις από αριθμούς ξένου δικτύου και συγκεκριμένα από δίκτυα της Λευκορωσίας (00375xxx). Μέσω των κλήσεων αυτών, ενημερώνονται ότι έχουν κερδίσει υπέρογκα χρηματικά ποσά και τους ζητούνται τα προσωπικά τους στοιχεία προκειμένου να τους αποσταλούν τα χρήματα. Η χρέωση, σε περίπτωση κλήσης προς αυτούς τους διεθνείς αριθμούς, είναι αντίστοιχη του πακέτου σύνδεσης (βάσει τιμοκαταλόγου).

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι πρόκειται για κλήσεις SPAM και σε περίπτωση που δεχθείτε κλήση από τη συγκεκριμένη χώρα, σας συμβουλεύουμε να την αγνοήσετε.

Γενικότερα, να υπενθυμίσουμε ότι δεν θα πρέπει να απαντάτε σε γραπτά μηνύματα ή αναπάντητες κλήσεις που λαμβάνετε από άγνωστους για εσάς διεθνείς αριθμούς καθώς ενδέχεται να επιβαρυνθείτε με υψηλές χρεώσεις.

 Ενημέρωση για λήψη αναπάντητων κλήσεων SPAM-Φεβρουάριος 2014Την τελευταία χρονική περίοδο, συνδρομητές μας έχουν λάβει αναπάντητες κλήσεις από νούμερα με πρόθεμα +3598920111xx και +3598870215xx.Υπενθυμίζουμε στους  συνδρομητές μας να ΜΗΝ απαντούν σε κλήσεις που λαμβάνουν από άγνωστους αριθμούς και να ΜΗΝ καλούν τους αριθμούς αυτούς μετά από σύντομες αναπάντητες κλήσεις (ιδιαίτερα αν πρόκειται για άγνωστους/διεθνείς αριθμούς), καθώς ενδέχεται να επιβαρυνθούν με υψηλές χρεώσεις.

Τι είναι τα Phishing emails/sms 

 • – Δεν πρόκειται για απλά ανεπιθύμητα και ενοχλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα. Η πρακτική του Phishing χρησιμοποιεί τα emails/sms για την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων, οικονομικού συνήθως χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα κάποιο ψεύτικο πρόσχημα.
 • – Το Phishing επιχειρείται συνήθως με την αποστολή κάποιου spam e-mail/sms, το οποίο ισχυρίζεται -ψευδώς- ότι αποστέλλεται από κάποια υπαρκτή και νόμιμη εταιρεία (π.χ. τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα, υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών κ.λπ.), προκειμένου να παραπλανήσει τον παραλήπτη και να του αποσπάσει απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν π.χ. για την πραγματοποίηση μη εξουσιοδοτημένων / παράνομων οικονομικών συναλλαγών.
 • – Η πλειοψηφία των Phishing μηνυμάτων επικαλείται κάποιο πρόβλημα, κάποια ενέργεια αναβάθμισης υπηρεσίας ή κάποια «μοναδική ευκαιρία» δηλώνοντας τη ως επείγουσα.
 • – Συνήθως ζητείται ο παραλήπτης να επισκεφθεί κάποια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, μέσα από σύνδεσμο (link) που περιλαμβάνεται στο κείμενο, η οποία προσομοιάζει ή/και αντιγράφει ακριβώς τις οικείες ιστοσελίδες των πραγματικών εταιρειών με τις οποίες ο παραλήπτης μπορεί να έχει συναλλακτική σχέση. Τα στοιχεία που ζητούνται ενδέχεται να αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες ή Όνομα Χρήστη (username) και Κωδικό Πρόσβασης (password).

Επισημαίνουμε ότι:

Η Vodafone δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα μηνύματα και δε θα σας ζητήσει ποτέ και για κανένα λόγο να κοινοποιήσετε μέσω sms, email ή άλλης ηλεκτρονικής φόρμας, τους προσωπικούς σας κωδικούς ή οποιαδήποτε άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η τακτική του Phishing δε μπορεί να προκαλέσει καμία παράνομη πράξη εάν ο παραλήπτης των παραπλανητικών μηνυμάτων δεν προβεί στην ενέργεια που του ζητείται. Για αυτό σας συμβουλεύουμε να ΜΗΝ κάνετε καμία ενέργεια και να τα διαγράφετε.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή/και αναφορά περιστατικών, επικοινωνήστε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών 13830.

Δήλωση κλοπής/απώλειας κινητού

Σε περίπτωση που το κινητό σου (ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή έχεις με κάρτα SIM) χαθεί ή κλαπεί, πρέπει άμεσα να ενημερώσεις την εξυπηρέτηση πελατών (13830 ή +30 6944 40 3830), προκειμένου να ενεργοποιήσουν φραγή εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων. Εάν το κινητό είναι εταιρικό, θα πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με την εταιρεία σου, προκειμένου να προβούν εκείνοι στην παραπάνω ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι για οποιαδήποτε χρήση / κατανάλωση προκύπτει κατά τη χρήση μιας σύνδεσης, «ευθύνη» έχει ο νόμιμος κάτοχος αυτής. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση κλοπής ή απώλειας, μέχρι τη στιγμή της δήλωσής της στον πάροχο της σύνδεσης.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •